PILIH GAMBAR HAIWAN KESUKAAN ANDA????

=>>>TRAFIK PERCUMA <<<=

Isnin, 24 Disember 2012

Persiapan majlis kahwin Puteri Rasulullah S.A.W iaitu Fatimah al-ZahraSebut pasal hantaran pada zaman ini, seakan dianggap macam value seseorang perempuan itu. Kalau yang graduate tu biasanya hantarannya lebih mahal dari yang setakat SPM. Ini belum dikira paras rupa, kedudukan keluarga dan sebagainya.

Value market sekarang ini rasanya purata dalam RM8,000 hingga RM10,000. Hantaran di tentukan oleh pihak pengantin perempuan yang besanya untuk cover kenduri kahwin. Belanja kenduri kahwin, jika di bandar besanya info yang diberikan oleh teman yang berpengalaman ialah dalam RM20,000 ke atas. Ini majlis yang biasa-biasa jer bukannya grand sangat.


Memang tiada untung pun pasal kita bukan nak berniaga anakkan? Tujuan majlis perkahwinan pun sebenarnya untuk menghebahkan anak lelaki / perempuan tu dah kahwin.


Tetapi tahukan anda persiapan majlis perkahwinan untuk puteri Rasulullah SAW?


Seorang gadis yang terlalu istimewa, cantik paras rupanya, mulia akhlaknya, terjaga maruahnya oleh iman dan taqwa kepada Allah SWT, mempunyai nasab yang paling bersih, suci dan tinggi kedudukannya di mata manusia dan disisi Tuhannya. Anak perempuan seorang nabi. Dialah Fatimah al-Zahra', puteri Rasulullah SAW, wanita yang paling dikasihi dan dilindungi.


Tahukah anda apakah persiapan majlis kahwin Fatimah al-Zahra' dengan Saidina Ali bin Abi Talib?


* alat menggiling gandum
* bantal yang di isi daun-daun kering & biji kurma
* alat penumbuk
* sebuah bekas air
* kulit yang di samak
* sebiji pinggan


Abu Bakar menangis ketika melihat keadaan persediaan perkahwinan puteri Rasulullah SAW itu.

Beliau bertanya,
"Ini sajakah bekalan untuk Fatimah?"

Nabi SAW menjawab : "Wahai Abu Bakar ini semua sudah cukup banyak untuk orang yang masih hidup di dunia."
 

Wallahualam...


-Wassalam-


 Info ini dipetik dari : http://raocyberinfo.blogspot.com


1 ulasan:

  1. Ini yang menyebabkan banyak masalah sosial berlaku masa kini, ini kerana pihak kel. perempuan minta hantaran yg tdk masuk dek akal. Jika pihak kel lelaki mampu menunaikan permintaan pihak perempuan alhamdulillah tapi kalau sebaliknya apa yang akan berlaku. Fikir2kanlah

    BalasPadam